Twittercube
Image default
Health

Hoofdpijn door stress

Van hoofdpijn stress; of van stress hoofdpijn?

Hoofdpijn is een vervelend iets, evenals stress. Vaak komt het opzetten op momenten dat je er niet op zit te wachten, bijvoorbeeld voor een belangrijke afspraak of net op het moment dat je vakantie hebt. Het vervelende aan hoofdpijn is dat er weinig duidelijk is over de oorzaken. Dit verschilt namelijk per persoon, maar ook per pijngrens. Wat de één zal aanduiden als heftige pijn, zal de ander als milde pijn ervaren. In elk geval is het lastig iets te zeggen over de oorzaken van de pijn. Wat wel een duidelijke samenhang lijkt te hebben, is de combinatie van stress symptomen en  hoofdpijn.

 

Hoe werkt die samenhang?

Dit kan beide kanten op gaan. Soms is het zo dat je van stress hoofdpijn krijgt, maar hoofdpijn kan ook stress-symptomen. In het eerste geval werkt het zo dat je gestresst bent over iets, bijvoorbeeld een bepaalde deadline op het werk of een vervelende thuissituatie die je niet zo snel kan oplossen. Omdat je maar blijft piekeren, kan dit zorgen voor hoofdpijn. Aan de andere kant kan je van hoofdpijn ook juist stress-symptomen krijgen. Dat werkt iets anders, want het feit dat je pijn hebt, kan er toe leiden dat je bepaalde dingen niet meer kan doen, zoals werk of studie. Het idee dat je daardoor achter gaat lopen, kan zorgen voor stress-symptomen.

 

Wat voor soort hoofdpijn ervaar ik dan?

Een vorm van pijn die door stress-symptomen op kan komen, is spanningshoofdpijn. Dit werkt precies zoals hierboven beschreven staat. De oplossing voor deze soort hoofdpijn is dus simpelweg neergeven aan de hoofdpijn, stress proberen weg te nemen en rustig aan doen. Het voorkomen van deze pijn is het verminderen van mogelijkheden tot stress.

 

Oplossingen

Als je  hoofdpijn ervaart door stress, is het goed om rust te nemen. Stress is namelijk een verschijnsel waarbij je hersenen als het ware oververmoeid raken, omdat je hen geen rust gunt. Daardoor krijg je hoofdpijn. Als je dus het idee hebt dat je vaak last hebt van pijn door stress, kijk dan eens naar of je hersenen wel tot rust komen in de nacht of overdag. Zet werk, studie en andere dingen eens opzij. Dit voorkomt stress en dus ook pijn.