Twittercube
Image default
Health

Burnout preventie begint al op het werk

Burnout preventie begint al op het werk

Wie aan een burnout denkt zal niet in eerste instantie aan preventie denken. Het leed is al geschied en vooral de oplossing van het probleem krijgt alle aandacht. Toch is het belangrijk voor bedrijven, waar vaak door de werkomstandigheden een burnout ontstaat, om hier preventief en informerend naar hun medewerkers mee om te gaan. Een burnout kan vroegtijdig worden herkend en door simpele aanpassing van de werkzaamheden kan veel leed voor de medewerker als het bedrijf voorkomen worden. Veel bedrijven zijn zich hier gelukkig bewust van geworden en laten zich dan ook begeleiden door een deskundige.

Wat een HRM-manager niet kan

Vaak wordt de preventie voor een burnout bij de personeels of HRM-manager op het bordje gelegd en komt er een mooie paragraaf in het handboek van het bedrijf hoe hiermee om te gaan. Maar naast een verplichting van een bedrijf om voorlichting te geven over de risico’s van een rsi of burnout tijdens het werk is de materie wel compleet verschillend. Een goede zithouding is jezelf eenvoudig aan te leren en ook vaak door goed materiaal te voorkomen. Maar bij een burnout komen andere psychosociale eigenschappen naar voren die vaak voor een ieder anders zal uitvallen. Zo kan de ene medewerker goed tegen werkdruk en heeft dit soms juist nodig om te presteren terwijl een ander hierdoor op de langere termijn juist totaal verkeerd mee omgaat. Een burnout specialist is in dit geval noodzakelijk.

Wat je er zelf aan kunt doen

Een burnout ligt alleen op de loer als er langere tijd compleet genegeerd wordt aan lichamelijke signalen die vaak al langere tijd optreden. Wanneer je merkt dat je vermoeider bent en je concentratie moeilijk kunt behouden met regelmatig opvliegers naar je directe omgeving is het zaak om allert te zijn. Rust en afwisseling als ook planning in je werkpatroon is dan een belangrijke remedie. Wanneer je namelijk te lang in een situatie blijft hangen waar te veel zaken als een automatische piloot worden afgehandeld zal een burnout op de loer liggen. Genieten van de kleine dingen is daarbij een belangrijke graadmeter. Leren om met een aantal eenvoudige handelingen je dag anders in te delen zal je leven volkomen veranderen. Leren bewuster te leven geeft meer voldoening en zal bovendien je carrière en privé leven op de lange termijn alleen maar ten goede komen.

https://www.tailorit.nl