Twittercube
Image default
Health

Subsidie voor scootmobiel aanvragen

Een scootmobiel is een symbool van vrijheid. Tenminste, voor veel mensen die slecht ter been zijn, of zich door een andere reden niet goed kunnen voortbewegen, is een scootmobiel als een geschenk uit de hemel. Je bent weer zelfvoorzienend, je hoeft geen hulp in te schakelen en je bent weer vrij om te gaan en te staan waar je maar wilt. Je kunt via de WMO of PGB een subsidie voor een scootmobiel aanvragen, dat kan je veel geld besparen. Maar hoe werkt dit eigenlijk, en zijn er ook andere mogelijkheden?

 

Wat is een scootmobiel?

Een scootmobiel is een vervoersmiddel op drie of vier wielen dat aangedreven wordt met een elektrische motor. Via winkels of webshops zoals Fastfuriousscooters.nl kun je deze voertuigen kopen of leasen. De snelheid is variabel, van 6 km/u op de stoep tot wel 45 km/u op de weg. Een rijbewijs is niet vereist, iedereen van 16 jaar of ouder mag hier op rijden. In praktijk zijn het vaak minder validen die gebruik maken van scootmobielen.

 

Kan ik subsidie krijgen voor een scootmobiel?

Dat hangt er vanaf. Wanneer je een fysieke beperking hebt, of om andere redenen minder mobiel bent, dan is het mogelijk om een vergoeding te ontvangen. Dit kan een deel van de kosten zijn of de totale kosten voor het vervoermiddel. Je moet wel eerst een proces doorlopen waarbij per geval de situatie wordt bekeken. De twee voornaamste trajecten zijn de WMO en het PGB.

 

WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning biedt hulp aan bewoners op gemeentelijk niveau. Je kunt een aanvraag indienen voor een scootmobiel, daarbij zul je een aantal documenten moeten overleggen en een motivatie moeten geven. Nadat het volledige traject is doorlopen kan er worden besloten om (een deel van) het bedrag toe te kennen. Het is ook mogelijk dat er een andere oplossing aangeboden wordt, of dat de aanvraag wordt afgekeurd. Zo kan er besloten worden om een alternatief vervoermiddel ter beschikking te stellen, je zult dus moeten afwachten wat de uitkomst is.

 

PGB

Het Persoonsgebonden Budget is een regeling op landelijk niveau, waarbij mensen die in aanmerking komen voor subsidie zelf mogen bepalen op welke wijze ze het toegewezen budget besteden. Er is daarmee een grotere mate van vrijheid in keuze. Uiteraard zijn er strenge voorwaarden aan verbonden om in aanmerking te komen voor deze subsidie. Ook hier zul je dus weer geduld moeten uitoefenen, het voordeel is wel dat er bij goedkeuring een geldbedrag wordt toegezegd. Er is daarmee een vrije keuze om het bedrag te besteden.

 

Ik krijg geen subsidie, wat nu?

Wanneer er geen medische aanleiding is voor het aanschaffen van een scootmobiel, en er geen zwaarwegende redenen zijn om geld te verstrekken, dan zul je zelf een alternatief moeten verzinnen. Hier zijn enkele suggesties om een scootmobiel aan te schaffen buiten de WMO en het PGB:

 

  • Eigen kapitaal aanspreken: Een scootmobiel hoeft niet altijd duur te zijn. Wanneer er geen speciale aanpassingen verricht hoeven te worden betaal je net zo veel of zelfs minder dan een middenklasse scooter. Wanneer je er netjes mee omspringt kun je hier jaren mee vooruit, of je kunt het vervoermiddel later weer tweedehands verkopen.
  • Geld lenen: Je kunt bij vrienden of familie wat geld lenen zodat je niet lang hoeft te wachten om een scootmobiel te kopen. Hier zitten uiteraard haken en ogen aan. Naast mogelijke rente zul je ook goede afspraken moeten maken om later geen onenigheid te krijgen.
  • Leasen: Bij Fastfuriousscooters wordt als betaaloptie ook een leasecontract aangeboden. Dat is ook geld lenen maar dan bij een onafhankelijke leasemaatschappij. Kopen op afbetaling dus, je hoeft niet eerst te sparen. Er zal afhankelijk van de looptijd een rentepercentage op rusten, de ‘pijn’ in de portemonnee is wel een stuk minder voelbaar. Met name wanneer je een vast inkomen of uitkering hebt loop je niet veel risico.

 

Je kunt dus bij de WMO of via het PGB een subsidie aanvragen voor het kopen van een scootmobiel, mocht dat te lang duren of wanneer je hiervoor niet in aanmerking komt zijn er gelukkig nog een aantal andere opties.

https://www.fastfuriousscooters.nl